Varumärket Arbetsförmedlingen

Det blåser hårt kring Arbetsförmedlingen nu. Hårdare än när generaldirektören ringde mobilsamtal för ett par hundra tusen kronor.

Regeringen har äntligen fått tummen ur och bestämt sig för att se över AFs verksamhet och bara dagar efter det så uppstår kaos vid AF Stockholm City för att någon/några har klantat sig med deras e-postutskick.

Personalen på AF reagerar på ett sådant sätt att de tillkallar polis när de arbetssökande dyker upp. Sen stänger de kontoret resten av dagen. Det vittnar om människor som är rädda, inte om människor som söker kreativa lösningar.

I sak är inget av det här förvånande. I mötet med Arbetsförmedlingen träffar man ofta uttröttade medarbetare som försöker sitt bästa för att le mot alla horder av arbetssökande. Det är (ofta) inget fel på de enskilda arbetsförmedlarna, det är hela organisationskulturen som gått åt fanders för länge sen!

Regeringen har drivit en arbetslinje i 7 år med resultatet att fler är arbetslösa, utförsäkrade etc än när de inledde satsningen. Jag är verkligen inte säker på att oppositionen hade lyckats bättre, men Alliansen måste vakna ur sin dvala oftare än vart fjärde år om det ska ske någon förändring.

Ganska talande för hela varumärket Arbetsförmedlingen är den här artikeln där Clas Olsson uttalar sig om det faktum att Arbetsförmedlare förmedlar färre än 1 arbete per månad:

”Jag tycker inte att det är relevant statistik, våra förmedlare har många andra sysslor. Det är svårt att isolera tiden de lägger just på att förmedla jobb.”

Notera att den är daterad i januari 2013! Borde inte de orden fått till och med Borg och Reinfelt att reagera?

Så är det fruktansvärt att arbetssökande blir behandlade som i Stockholm igår? Ja! Är det förvånande? Nej!
Ingen har ju ANSVAR för organisationen. El jo, statsministerns har såklart det yttersta ansvaret, men när han (oavsett om han har röd eller blå slips) svarar med att avsätta ett par personer o tro att DET skulle lösa situationen, då är det vad som kallas uruselt ledarskap.

Det finns så många goda krafter där ute som vill göra det här på ett bättre sätt. På ett värdigare sätt för arbetssökande och på ett smidigare sätt för arbetsgivare. Vad har Sverige att förlora på att låta dem försöka med samma skattemedel som regeringen låter Arbetsförmedlingen fumla bort?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *