Sökmotoroptimering för jobbsökare

Bok Guldläge på nätet SEOSökmotoroptimering – även kallat SEO – används dagligen av företag för att bättre marknadsföra sig online. Som jobbsökare har du mycket att hämta ur tekniken, och små steg tar dig också framåt!

Är du helt ny till ämnet är boken “Guldläge på nätet – sökmotoroptimering för alla” en utmärkt introduktion, och är du lite bekant med ämnet fungerar den fortfarande som en hjälp med struktur och möjlighet att slå upp de saker du kanske fortfarande undrar över. Boken går igenom analys, vad du kan göra på din sajt (kallad on-page), hur du får folk att hitta dig (länkstrategi) och verktyg som kan vara användbara.

För en jobbsökare handlar analysfasen i första hand om att fundera på vilka begrepp och ord som är relevanta för din karriär och de jobb du vill ha. Boken råder dig att ta hänsyn till konkurrensen på varje ord och välja smart utefter vad som kan ge “biggest bang for your buck” (alltså mest effekt per insats). Framförallt är ju boken riktad till dig som har en egen webbsajt (t.ex. en blogg), men jag vill också påpeka att många av tankarna går att applicera på t.ex. social media-profiler.

Ett kaptiel handlar om Länkstrategier. Helt enkelt hur du får andra att hitta din sajt och vilja länk dit från sin egen. Det här är ett sätt för en sajt att utöka sitt “kontaktnät” så att Google ser, men också så att ännu fler människor kan hitta dit. Jämför med endorsements på LinkedIn eller en retweet eller mention på Twitter – helt enkelt ett sätt för fler människor att höra talas om dig. På sidan 84 skriver författarna:

Genom att blogga och att aktivt delta i det som kallas bloggosfären kan du både bygga kontakter och länkar.

Sökmotoroptimering är inget som verkar över en natt, men börja nu så kommer du ha nytta av det den dag du är jobbsökande. Är du redan där så var noga med att mata ditt nätverk med nyckelord som är relevanta för din karriär, och arbeta dagligen på att utöka ditt nätverk – via kontakter i sociala medier eller nya länkar till din webbsajt/CV. Har du någon form av egen webbsajt kan du inte läsa den här boken fort nog!

Guldläge på nätet – sökmotoroptimering för alla är utgiven 2013 på Kalla Kulor Förlag. Den finns även som e-bok.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *