Jobbsökandets 7 budord

1. Du skall icke tro att det räcker med en CV-databas

Det kanske dödar inspirationen att bli ombedd att lägga in all din info i varje rekryteringsfirmas egenhändigt framtagna databas, men det måste göras förr eller senare! Jag rekommenderar att du förbereder dig på vad som komma skall, men att du gör det först när det finns ett intressant jobb hos dem! För sanningen är att de flesta rekryteringsfirmor är usla på att ta hand om jobbsökare och att även de jobbar kortsiktigt och under stor press. Räkna med att du behöver registrera dig i minst fyra rekryteringsdatabaser, plus skriva CV i PDF-format, uppdatera LinkedIn och registrera dig på Arbetsförmedlingen.

RESULTAT: Du undviker ett nervsammanbrott när drömjobbet kräver att du registrerar dig i ytterligare en intern databas för att HR ska ha en chans att hantera allas ansökningshandlingar.

2. Du skall icke ljuga (men gärna editera)

Hitta inte på erfarenheter och kunskaper, du vill ju ha ett jobb som passar dig och inte någon annan! Se dock gärna till att frisera ditt CV så det blir så snyggt som möjligt. Be en fd kollega och en kompis att titta igenom det för att både ifrågasätta och ge feedback.

RESULTAT: Ett sammanhållet, vattentätt CV som du kan stå för!

3. Du skall icke lata dig

Det gör ont att bli nekad jobb och “day-time TV” är byggt för att suga fast tittaren, men att vara aktiv är det enda sättet att få jobbet du alltid drömt om! Gör en realistisk plan på hur du ska söka jobb, var du ska leta efter annonser, vilka i ditt nätverk du ska prata med, vad du skulle vilja lära dig, vilka olika referenser du kan få osv.

RESULTAT: Du kan klappa dig själv på axeln efter att ha klarat målen OCH att du kan skriva “målmedveten” på CV:t!

4. Du skall icke förminska dig själv

Fråga andra vad du är bra på, de ser dig på samma sätt som en potentiell arbetsgivare kommer se dig! För dig är det normalt att hjälpa alla, men andra ser det som en starkt positiv egenskap, och du vill inte missa att få med det i jobbansökningarna. Prova att ta bort ord som “ibland”, “ganska”, “lite”, “viss” och våga skicka ansökan utan dem.

RESULTAT: Du framstår som precis så begåvad som du faktiskt är!

5. Tänk på sabbaten, så att du hinner ladda batterierna

Söka jobb är lite som att plugga: det finns alltid något mer du kan göra! Tänk på att alla behöver tanka energi, så se till att du gör något roligt en dag i veckan. Baka en sockerkaka och bjud vännerna på fika, gå på bio med nån du gillar eller möt en kompis på lunch vid hens jobb.

RESULTAT: Du är lite gladare och att du kanske fått någon ny idé inför nästa ansökan!

6. Den som talar illa om andra har inget bra att säga om sig själv

Även om din förra chef var en åsna, var noga med att bara prata om hur hårt hen arbetade och hur många människor hen hjälpt (att ploga åkern)! Fokusera alltid på dina fördelar, inte på andras nackdelar.

RESULTAT: Du framstår som en positiv person med fokus på framtiden och lösningar!

7. Sök, sök och sök smart

Sök många jobb, men sök dem smart! Anpassa varje personligt brev, anpassa CV:et och lyft fram de erfarenheter som passar branschen bästa. Ring om du har frågor! Ring inte om du inte kan komma på några frågor. Sök jobb som verkar okej och drömjobben! Kontakta de arbetsgivare som tackat nej till dig och fråga efter feedback, förslag på vidareutveckling. Om du inte orkar skriva en ansökan till, ta en paus!

RESULTAT: Dina ansökningar håller hög kvalitet och visar vem du är – alltså visar de arbetsgivaren vad de får när de anställer dig!

Har du egna budord för jobbsökande? Dela gärna med dig i en kommentar!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *