Ikväll: föreläsning anordnad av Unionen

Ikväll ska jag till Maxim-teatern och lyssna på Olof Röhlander. Det är en föreläsning anordnad av Unionen, för medlemmar. Jag har aldrig varit på någon Unionen-aktivitet trots att jag varit medlem i princip sen jag började arbeta heltid 2000 (då i HTF).

Faktum är att jag varit medlem mest för att jag inte orkat gå ur. Sen Unionen bildades har jag dock sett försök till att göra facket mer relevant för individen. Och det är nog rätt väg att gå, för trots allt är det rätt många företag som tillämpar individuell lönesättning och då hamnar fackliga förhandlingar i skymundan. Karriärcoaching och utbildningsbidrag är två ansatser som jag tycker är bra (kan dock inte uttala mig om hur det är att nyttja dem)

Som arbetslös är också Unionens Inkomstförsäkring ovärderlig! Men utöver den är det tyvärr skralt i supporten för arbetssökande. Här har Unionen inte bara en stor chans att aktivera tidigare icke-engagerade medlemmar som jag, utan även att fånga upp personer som kan bli nya medlemmar. Faktum är ju att de flesta arbetssökande kan vara anställda vilken dag som helst och några stackars dokument räcker inte för att stärka relationen!

Alla i samhället torde vara överens om att fler behöver komma i arbete, och att väldigt få personer är “hopplösa fall”. Ändå verkar samma samhälles handlingsförlamning och byråkratiska hinder ställa till det allt som oftast. Är det då inte ett ypperligt tillfälle för fackförbunden att visa på handlingskraft och innovativ inställning?

Vet du nåt jag inte vet? Skriv gärna en kommentar eller maila mig på linn.lindstrom@gmail.com

Mer om föreläsningen får ni veta imorgon (antagligen).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *