Hur man hittar rätt jobb

Planlöst bananskalshalkande eller målinriktat processföljande – oavsett hur din karriär kommit att bli som den är finns det ett tillfälle då en plan blir ett viktigt verktyg; när du letar efter nästa jobb!

När jag blev uppsagd var min första tanke “jag måste hitta ett jobb”. Det är ju en naturlig överlevnadsinstinkt, men faktum är att jag inte alls vill “hitta ett jobb” – jag vill hitta ett arbete jag brinner för och där jag kommer prestera bra och utvecklas! Så för att inte låta slumpen avgöra var jag ska arbeta nästa gång bestämde jag mig för att göra en jobbsökarplan.

I sig spelar det ingen roll om du är arbetslös eller inte, det är bara att du har mer tid varje dag och mindre pengar om du inte har nåt jobb. Om du vill göra som jag gjorde, ta fram papper o penna (japp, old-school) och besvara följande:

1. Varför söker du jobb?
Kan låta självklart, men tänk på frågan en stund. Handlar det om att betala räkningarna, eller om att få en viss titel, eller om nåt annat? Jag gissar på nåt annat.

2. Vilka jobb söker du?
Hur hittar du annonserna? Vilka nyckelord använder du för att söka upp jobben? Vilka olika sajter letar du på? Känner du dig säker på att du hittar annonsen för drömjobbet när den dyker upp? Om inte, vad kan du mer göra? Jag har gjort en lista på olika sajter, kanske kan de vara till hjälp!

3. Vilka egenskaper och erfarenheter vill du få användning av?
Här får du välja själv om du vill tänka utifrån ditt “personligt varumärke” eller nåt i stil med “det är kul att träffa nya människor”. Vad skulle du vilja göra på ditt nya jobb? Utgå ifrån saker du kan göra varje dag.

4. Vilka egenskaper och kunskaper vill du utveckla?
Skriv påståenden i stil med “jag vill bli bättre på att lyssna” och “jag vill lära mig hur det är att arbeta i ledningsgrupp”. Är det något du kan gå en kurs i/ börja lära dig redan nu?

5. Vad vill du INTE göra, uppleva, utveckla?
Utgår ifrån den typ av jobb du söker och saker du upplevt som du helst vill slippa. Skriv tex inte “jag vill inte städa toaletter” om du planerar att söka jobb på kontor, men skriv “jag vill inte ha personalansvar” eller ” jag vill inte arbeta med tobaksvaror”. Det här är inte bara väldigt personligt utan även väldigt subjektiva påståenden, men de kan hjälpa dig bena ut var du vill arbeta och med vad.

När du besvarat alla frågor kommer en del ord antagligen att återkomma. Även om de inte gör det, ringa in 3-5 ord för varje fråga. Här får du lita lite på magkänslan, annars blir du eventuellt aldrig klar 😉

Gör en utvärderingsmodell för jobben du söker. Min modell utgår ifrån “The Golden Circle” och ser ut så här:

Plotta in orden där de passar bäst. Tex är “marknadsföring” något jag kan och vill, men något som handlar om vad jag gör (what) snarare än varför (why), alltså hamnar det i övre vänstra fyrkanten. “utveckling” är något jag vill och det är en anledning till varför jag jobbar, alltså hamnar det i övre högra fyrkanten.

När du gjort det här med dina ord ska du välja vad som är viktigt för dig. Det kan tex vara att du kan/vill göra uppgifterna snarare än vad du gör, då bör du fokusera på orden som hamnat högt i både översta vänstra och högra rutan.

Utvärdera annonserna du läser och företagen mot din modell. Se till att lägga extra krut på ansökningarna som prickar av de rätta orden (i mitt fall övre högra fyrkanten).
Mitt förslag är att du funderar på vilka ord som hamnar i det röda området och att du även utvärderar jobben mot det (svaren på fråga 5 ger en bra fingervisning).

Nu är det dag för sista steget:

6. Hur mycket tid kan du lägga på att leta efter nytt jobb?
Hur många annonser orkar du läsa på en dag utan att tappa fokus? Hur många ansökningar kan du skriva på en dag och hur lång tid tar varje? Hur lång tid tar det att gå igenom alla sajter och och kolla efter nya annonser? Hur kan du nå ut till människor i ditt nätverk och hur mycket tid tar varje aktivitet? Summera tiden för varje aktivitet under en vecka.

Gör en veckoplan så du ser att du hinner med alla aktiviteter. Om tiden inte räcker till måste du prioritera och om du har mer tid än dina aktiviteter kräver, grattis, då kan du ta dig an något mer som tar dig närmare drömjobbet!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *