En väg ur arbetslöshet – eget företag

Igår var jag på “starta eget”-information på Arbetsförmedlingen City. Jag ville få klart för mig vilka arbetslösa som kunde söka stöd för att starta företag och hur processen ser ut, men hade inga direkta förväntningar. Döm om min förvåning när nästan 90 personer skulle gå på samma informationsmöte och bland annat informatören från Skatteverket drog ner skrattsalvor!

Början var lite seg och många hade såklart ganska specifika och ofta irrelevanta frågor, men generellt var informationen matnyttig och en del bra och raka tips fick publiken med sig.

Naturligtvis skriver man en traditionell affärsplan, och så bedöms ens personliga egenskaper och erfarenheter – så att de stämmer med vad som krävs för att bli entreprenör. Det här görs av en extern firma. Tydligen tar det ca 3 veckor från inlämnande av affärsplan tills man vet om man får stödet. Det är då i samma omfattning som ens akassa, och under max 6 månader.

Jag vet egentligen inte om jag vill starta företag, eftersom företagande kan vara lika ensamt som arbetslöshet och jag mår och jobbar bäst i kontakt med andra, men det är bra att undersöka vilka möjligheter som finns. Framförallt eftersom jag flera ggr fått förfrågan om att anlita mig för en dag eller några timmars uppdrag men jag fått tacka nej eftersom ingen inkomst tydligen är bättre än lite i akassans ögon.

Som med så många politiska initiativ så handlar det inte främst om att snabbt få igång de som påverkas, utan att börja från botten, med de som är längst ifrån arbetsmarknaden. I tanke är det snällt, men i sak betyder det att fler hinner tappa gnistan innan de får chans till hjälp. Därmed är det troligt att 8,5 månads arbetslöshet anses vara för lite… Varsågod, dra efter andan, det gör jag varje gång jag tänker på hur svensk arbetsmarknad(spolitik) fungerar!

Om du är arbetslös så gå på informationsmötet och lyssna. Även om du inte vill starta företag kan du lära dig något nytt från de externa föreläsare som kommer dit. Dessutom har stadsbiblioteket tydligen en del informationstillfällen för egenföretagare och massor att läsa finns på verksamt.se.

2 Comments

 1. Namn

  Jag var på ett sånt möte. “Alla” lovades i stort sett starta eget bidraget. Alla uppmanades att börja med att söka F-skatt, vilket jag gjorde.
  Jag tog hjälp av expert att få ihop en bra fungerande affärsplan.

  Men…

  När jag lämnade in den till arbetsförmedlingen tillsammans med mitt cv fick jag veta att det såg för bra ut. ?!
  Mitt cv skulle enligt dem garantera mig jobb…
  Alltså lämnades min affärsplan aldrig vidare.
  Nu sitter jag, över ett år senare med en vilande F-skatt och ff arbetslös…
  Moment 22.
  Ger noll och intet för deras informationsträffar tyvärr.

  Reply
  1. Linn Lindström (Post author)

   Tråkigt att höra och precis ett av problemen med att börja med att hjälpa dem längst från arbetsmarknaden istället för att också utnyttja folks energi och vilja!

   Men nu har deras tes ju motbevisats (att ditt CV snabbt skulle ge dig jobb), så nu borde du kunna få hjälp till starta eget? Jag skulle iallafall prova igen om jag var du!

   Hoppas det löser sig!

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *