Det går bra att prata med mig

Hur kommer det sig att många är så pigga på att prata om arbetslösa och deras behov men så få är villiga att prata med de som har erfarenheten?

Jag gick ut i arbetslöshet med en stor naivitet. Jag förstod inte hur annorlunda delar av omvärlden skulle se på mig. Som fd marknadschef var jag van vid att ftg välkomnade mig med öppna armar, inte att få meddelanden i stil me “seminariet är tyvärr fullbokat”. Som marknadsförare förfärades jag över vilken nonchalans många företag visar inför sitt varumärke gentemot öppet arbetssökande. Som svenskfödd och högutbildad förfärades jag över hur svårt det vara att göra rätt som registrerad hos Arbetsförmedlingen och mottagare av a-kassa.

Det går utmärkt att skälla på Arbetsförmedlingen för att de tagit på sig för stort uppdrag, eller på regeringen för att AF blivit synonymt med en slasktratt. Det är fint att två konsultfirmor nu kommit fram till det som alla arbetssökande kunde berättat för generaldirektören: Arbetsförmedlingen fungerar inte, både arbetsförmedlarna och arbetslösa sitter ofta med händer fastlåsta för att regelverket är för strikt, gammalmodigt och oflexibelt.

Det går också utmärkt att hävda att de som inte får jobb har sig själva att skylla. Det går utmärkt att hävda det att de flesta situationer kan hanteras av “rätt individ”. Men det är inte att rekommendera. Utan istället är det precis som med alla andra “grupper” – prata med, bjud in till diskussion, arbeta tillsammans för en lösning.

Att vara arbetslös (registrerad hos Arbetsförmedlingen) innebär inte att man automatiskt glömmer allt man tidigare lärt sig, att utbildning man har med sig blir obrukbar och att ens kreativa förmåga upplöses. Det innebär dock en törn mot självförtroende, det innebär en utsatthet och det innebär en rotlöshet i ett samhälle där alla man träffar frågar “vad jobbar du med då?” Det kan vara värt att fråga gruppen arbetslösa vad de behöver för att komma tillbaka i arbete. Förvånas dock inte om svaret blir “en attitydförädring hos de som läser mitt CV“.

Det går bra att prata med mig om mina erfarenheter, men det går också utmärkt att prata med någon av de 400.000 öppet arbetslösa! De som är mitt uppe i det och som kanske inte, som jag, fick möjligheten att skapa sitt eget jobb.

6 Comments

 1. Niklas Liiv

  Hej Linn!

  Tänkvärda ord. Mycket av det du beskriver stämmer där systemet har visat sig för oflexibelt för att matcha dagens komplexa och moderniserade arbetsmarknad. Erfarenhet och kunskap har idag tyvärr visat sig vara färskvara där de som befunnits sig i s.k. oaktiv status. Jag tror att det blir allt viktigare att ta tag i sin egen situation istället för att förlita sig på ett system som inte längre kan leverera någon som helst kvalité. Att överlämna stafettpinnen till någon annan och förlita sig på att det ska lösa sig den vägen tenderar att försätta individen i passivitet som i sin tur föder dåligt självförtroende och självkänsla som påverkar resultatet på ett negativt sätt.

  Reply
  1. Linn Lindström (Post author)

   Hej & tack för din kommentar Niklas!

   Jag håller med dig om att det är upp till individen, men jag menar att individens initiativ idag aktivt begränsas av regelverket kring a-kassa och arbetsförmedling (kanske menar du också det och jag missförstod). Självförtroende och självkänsla påverkas dessutom, enligt min erfarenhet (och rent anekdotiska bevis från ett 20-tal individer), av så mycket mer än att “förlita sig på någon annan” t.ex. sökta jobb där ingen respons ges, intervjuer som verkar “lovande” men sedan “rinner ut i sanden”, omgivningens reaktion på begreppet arbetslös, avsaknad av den sociala samhörighet som ett arbete ofta ger, ekonomisk situation osv osv 🙂

   Reply
 2. Erik M

  Hej Linn!
  Precis de skäl som du anger ligger bakom varför vi nu startar Yay Job – Sveriges första privata arbetsförmedling.

  Situationen på arbetsförmedlingen är lika eländig om du är personal, arbetsgivare eller arbetssökande på den statliga arbetsförmedlingen.
  Därför har det nu blivit dags att göra något åt saken och inte bara klaga.

  Precis som du skriver i din blogg så fungerar AF helt enkelt inte.
  Dessvärre är myndigheten så totalt genombyråkratiserad och så illa fungerande att det inte finns något att rädda.

  Till och med dess fd generaldirektör och den tidigare arbetsmarknadsministern sågar nu AF och allt de själva initierat och tvingat fram.
  http://www.dagensarena.se/magasinetarena/arbetslinjen-vid-vags-ande/

  Men värst är det för alla de tiotusentals som tvingats ut i utanförskap bara för att vi inte har en fungerande matchning på arbetsmarknaden, utan endast en meningslös byråkratisk jätte som slösar bort alla medel som satsas.

  Nu tror jag säkert att du hinner hitta ditt nya jobb innan vi slår upp portarna i höst men, även om det är tröst för ett tigerhjärta, så ville jag säga att det kommer ett – fungerande – alternativ.

  Ha det kjempegreit

  Vänligen
  Erik, vd, Yay Job

  Reply
  1. Linn Lindström (Post author)

   Hej Erik! tack för din kommentar.

   Vad roligt att ni höra att ni kommer igång till hösten! Jag har naturligtvis redan varit i kontakt mer er (via Anders) för som det sades i tidigare kommentar, det är upp till individen att hitta vägar till sysselsättning.

   Som du så riktigt påpekar så har jag min sysselsättning ordnad då jag idag driver eget, men jag följer ändå utvecklingen på “arbetsförmedlings”marknaden med yttersta intresse!

   Reply
 3. Erik Sturesson

  Hej Linn!
  Din blogg blev länkad och jag visste inte att det var du! 🙂
  Kul att se vad du skriver om, du är grym!

  Mvh Erik

  Reply
  1. Linn Lindström (Post author)

   Tack Erik! Vad kul att du gillar den. Bloggen har gått lite på sparlåga under året, men jag tar nystart 2015. Ämnet är ju lika aktuellt nu som när jag drog igång 🙂

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *