Att tappa sitt ID-kort – om arbetslöshet och utanförskap

Jag är snart 32. Jag hade mitt första jobb när jag var 16. Jag har alltså arbetat halva mitt liv. Jag har också studerat i ungefär 19 år av mitt liv.

Jag har bland annat varit receptionisten Linn, butiksbiträdet Linn, studenten Linn, marknadschefen Linn, föreläsaren Linn och servitrisen Linn.

Nu är jag arbetslösa Linn.

Visst spelar ovanståede epitet roll för hur du ser mig? Visst tänker du olika tankar om marknadschefen Linn och servitrisen Linn? Och visst tänker du ungefär samma tankar om alla arbetslösa – oavsett om hen försöker hitta jobb som rörmokare, servitris, lärare eller ekonomichef?

Att bli arbetslös har för mig varit lite som att tappa min ID-kort. Inte identiteten i sig, men kvittot på min identitet. Det man visar upp för andra. “Vad jobbar du med?” är första frågan efter “Vad heter du” i alla sammanhang. “Jag söker jobb” säger jag och plötsligt hamnar jag i facket “arbetslös” hos den jag pratar med.

Det är fullt förståeligt, det är så våra hjärnor funkar. Många följer dessutom snällt upp med “Vad vill du göra då?”.

Det enda svaret på den frågan är: Jag vill JOBBA!

Som alla andra vill jag ha ett arbete som utvecklar mig, där jag bidrar till företagets tillväxt och där jag uppskattas för det jag gör. Betyder det att jag vill ha jobb som marknadschef igen? Nej, inte nödvändigtvis. Det är bara en möjlig roll inom kommunikation och marknadsföring som jag gärna tar. Det är jätteviktigt för mig att hitta ett jobb jag verkligen vill göra och har rätt förutsättningar för att bli bra på, men den ständiga känslan av att vara på undantag gör att “ett jobb” ändå har högre prioritet än “just det jobbet”

Så ett tips, fundera på hur skönt det är att kunna säga “Jag är X (på företaget Y)” och hur du själv reagerar på att höra att någon är arbetslös/arbetssökande. Det försvårar för vår indelning av världen, men “arbetslös” bör hamna i respektive yrkesfack, inte ett eget fack lite utanför. Det jobbet ligger på oss som individer lika mycket som det ligger på arbetsförmedlingen, facket och arbetsmarknadsministern.

Om du varit/är arbetslös – vilka kreativa svar har du kommit på till frågan “Vad jobbar du med?”

Läs härnäst: “Det går bra att prata med mig”

3 Comments

 1. Arbetsförmedlingen

  Hej Linn.
  Jag heter Annica och jobbar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om Arbetsförmedlingen.
  Det var en mycket intressant läsning och tankeställare, förstår precis din tanke och känsla – Tack för att du delar med dig av den, då den säkert delas av många. Det är ju också så, att de flesta arbetsförmedlare har som ”merit” att varit arbetslös, varit student och även att provat på en massa olika yrken. Och visst är det väl så många gånger – att vara arbetslös eller som man också kan kalla det ”stå mellan två jobb” är en heltidssysselsättning och en erfarenhet rikare. Jag hoppas och tror i alla fall, att rätt företag finner dig inom kort. Önskar dig nu lycka till och en fin sommar!
  Med vänlig hälsning
  Annica, arbetsförmedlare

  Reply
 2. Pingback: Samspelet mellan intern och extern motivation | LinnLetarJobb.se

 3. Pingback: Bok: Arbetslös men inte värdelös | LinnLetarJobb.se

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *