Att skriva affärsplan

Igår var jag på intervju hos en extern leverantör till Arbetsförmedlingen. Jag har nämligen skickat in en affärsplan till AF i hopp om att kunna ta mig ur arbetslösheten genom att starta en enskild firma. (En utmaning jag förövrigt gärna tar och har utbildning nog att kunna klara)

I våras fick jag flera frågor av mindre företag som ville anlita mig på timbasis (men som inte hade behov av en marknadsförare på heltid). Det är en av de saker man man inte får enligt a-kassans regler (något för Moderaternas Jobblinje att se över kanske?)

I slutet av förra månaden träffade jag min handläggare och vi kom fram till att det fanns anledning för mig att söka stöd till start av eget. Så jag har skrivit en affärsplan, paketerat mitt erbjudande, funderat på vilka i mitt nätverk som kan vara länkar till potentiella kunder, gått igenom mina styrkor och svagheter, samt filat på både likviditetsbudget och resultatbudget.

Med hjärtat i halsgropen begav jag mig alltså igår till den externa experten vars jobb det är att bedöma affärsplaner!

Han var väldigt optimistisk! Han höjde såklart ett varningens finger för att försäljningen är A och O (såklart) men tyckte att min tjänstepaketering var bra och såg även andra möjliga områden där mina kunskaper kunde komma till nytta för småföretagare (målgruppen). Han kommer alltså rekommendera till Arbetsförmedlingen att jag får starta företag.

Under arbetet var jag på rådgivning hos Nyföretagarcentrum och rådgivaren där sa samma sak – att som marknadsförare erbjuda sin tid och kunskap några timmar i månaden är något många mindre företag behöver (och det enda alternativet de har råd med).
Så fler än jag ser utvecklingen på marknaden, nu hoppas jag bara att den på Arbetsförmedlingen som beslutar i mitt ärende delar uppfattning med de företag som specialiserat sig på att bedöma bärigheten i nystartade företag.

Håll en tumme för mig!

Jag fick för övrigt nyss mitt senaste “tack men nej tack” på en tjänst jag sökt och varit på intervju för. Dags att börja om processen alltså 🙂

5 Comments

 1. Christian R

  Vilket problem har du bestämt dig för att lösa?

  Reply
  1. Linn Lindström (Post author)

   Ett problem jag avser lösa är att skapa jobb åt mig själv såklart

   Åt kunden löser jag främst problemen med brist på kunskap och/eller fokus kring onlinemarknadsföring.

   Sen ska vi komma ihåg att företaget inte finns ännu, så det sker säkert breddning, avsmalning eller annan förändring i den definitionen framöver 🙂

   Var det svar på din fråga, Christian, eller missuppfattade jag dig?

   Reply
 2. Christian R

  Tänkte om du visste mer specifikt?

  Reply
  1. Linn Lindström (Post author)

   Ja visst finns det mer specifika beskrivningar på vad jag kan hjälpa till med, men de sitter fortfarande mycket i mitt huvud. Sen kommer det utgå ifrån kundens förutsättningar så jag behöver ju “ut och testa hypoteserna” 🙂

   Kul att du är intresserad, jag fortsätter gärna samtalet över en kaffe!

   Reply
 3. Christian R

  “En affärside är bara en råvara som måste raffineras genom kunder”

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *